Achter de schermen

Kenneth Smit trainer Jeroen aan het woord

Samen met Kenneth Smit is er een speciaal maatwerkprogramma gemaakt voor alle consultants om in anderhalf jaar tijd hun commerciële vaardigheden verder te ontwikkelen. Er is voor gekozen om met Kenneth Smit samen te werken, omdat zij al meer dan 30 jaar ervaring hebben in het geven van praktijkgerichte commerciële en managementtrainingen. We vroegen aan Jeroen van Hoorn – onze trainer van Kenneth Smit – meer over zijn ervaring met het geven van trainingen aan de consultants van Voort.

Hoe is het allemaal begonnen voor jou?

“Na een carrière in het bedrijfsleven ben ik in 1998 gestart als trainer bij Kenneth Smit. Mijn belangrijkste overwegingen om deze stap te zetten: iets doen wat ik elke dag écht leuk vind, mijzelf als persoon verder ontwikkelen en onafhankelijk zijn. Als zelfstandig ondernemer in het concept van Kenneth Smit komt dit allemaal bij elkaar.”

“Ruim een jaar geleden hebben de bedrijven TRACÉ en KP&T hun krachten gebundeld waaruit Voort is ontstaan. Aan de medewerkers van TRACÉ gaf ik al training en daar zijn de medewerkers van KP&T bijgekomen. Ondertussen zijn de commerciële trainingen van Kenneth Smit onderdeel van het inwerktraject voor alle consultants. Ik heb gezien dat het samenvoegen van de bedrijven echt een meerwaarde is. De twee bedrijven versterken elkaar op het gebied van kwaliteit en snelheid. De ideale combinatie voor Voort als marktleider.”

Hoe ga jij te werk tijdens de training?

“In mijn beleving is het zo dat mensen werken binnen hun comfortzone. Daar voel je je veilig. Tijdens de training ga je je comfortzone vergroten. Zo wordt het gebied waarin je succesvol bent steeds groter en hierdoor groei je verder. De rode draad door alle trainingen is communicatie en het gedrag van mensen. Zo zijn bepaalde basiscompetenties nodig om succesvol te zijn in je functie als consultant.

De competentiegebieden in elke functie zijn kennis, kunde en kunst.

“De laatste is de natuurlijke aanleg. Dat zit in je persoonlijkheid. Maar alle competenties kun je ontwikkelen. Kennis is relatief makkelijk te ontwikkelen, kunde is al moeilijker en kunst is de moeilijkst te ontwikkelen competentie. De kunde en de kunst is waar we in de training ook echt mee bezig zijn.”

“Hier gaat het om gedrag en gedragsverandering. Consultants krijgen in de training uitdagende praktijksituaties voorgelegd die ze ook regelmatig in hun dagelijkse werk meemaken. Deze situaties worden op film vastgelegd waarna een gezamenlijke analyse plaatsvindt. Dit kan confronterend zijn. Het beeld wat mensen van zichzelf hebben komt nou eenmaal niet altijd overeen met de werkelijkheid. De analyse is altijd opbouwend en zorgt voor duidelijke leerpunten. Versterken van de vaardigheden in combinatie met het benutten van je persoonlijkheid draagt bij aan het zelfvertrouwen. Dit is de basis om je comfortzone blijvend te vergroten.”

Ben je met iedere training tevreden?

“Tevreden is een moeilijk woord. Ik zie altijd verbeterpunten. Wat ik mooi vind om te zien is wanneer mensen enthousiast worden. Dat ze niet kunnen wachten om in de praktijk met het geleerde aan de slag te gaan. Dan heb je iets bereikt met elkaar.”

Mensen succesvoller laten zijn en inspireren om zich verder te ontwikkelen. Dat is mijn doel.

Wat maakt in jouw ogen een consultant succesvol?

“Allereerst, een consultant die past binnen de kernwaarden (o.a. daadkrachtig, persoonlijk, nieuwsgierig en oprecht) van Voort. Als je je prettig voelt in de omgeving waar je werkt dan kun je je optimaal ontwikkelen. Belangrijke basiskwaliteiten (de kunst) voor iedere consultant zijn volgens mij empathisch vermogen, HBO-niveau of hoger, doorzettingsvermogen en gedrevenheid. Ook helpt het als je van nature een hoge gunfactor hebt. Consultants die over deze kwaliteiten beschikken kunnen zich tijdens de training razendsnel ontwikkelen.“

Zie je deze competenties terug bij de medewerker van Voort?

“Voort is een bedrijf met jonge mensen. Ze hebben veel ambitie, kwaliteiten en willen zich verder ontwikkelen. Dat is ook waar het om draait. Het geloof in ontwikkeling en hoe je aan je eigen groei werkt. Dat zie je terug bij medewerkers van Voort. Ze zijn fel, hoogopgeleid en nemen niet zomaar met iets genoegen. De basishouding is altijd positief en medewerkers van Voort hebben een zeer goed reflecterend vermogen. Met andere woorden, ze kunnen tegen een stootje. Ze houden ervan om uitgedaagd te worden. Dat maakt het een hele fijne groep om mee te werken. En ja, ook de competenties zijn alom aanwezig. Dat zie ik in elke training terug!”

Wil je meer lezen over het maatwerkprogramma voor onze consultants? Lees dan ook het artikel Commerciële vaardigheden ontwikkelen met Kenneth Smit.